Dear 8th Grade Parents, October 19, 2018

Friday, October 26th, MIMS 8th graders will take the PSAT test. The testing lasts approximately two hours and thirty-five minutes. The PSAT will focus on what students have already been learning throughout school. It gives students an opportunity to see where they might need to improve in high school.

Only non-mechanical, number 2 pencils are allowed on the test; students must use the pencils we provide. Students are not allowed to use any other items such as pens, highlighters, mechanical pencils, colored pencils, scratch paper, rulers, compasses, protractors, or cutting devices.

Additionally, all electronic devices will have to be taken by the test monitor and stored until all testing is complete. This includes, but is not limited to phones, cameras, and Smartwatches.

Calculators are allowed on one of the math tests. However, they must be not have QWERTY or any type of typewriter-like keypads, use paper tape, make noise, or need a power cord. Students must have their own calculator as they're not allowed to share.

The testing must start before 9:00 AM.

Here is the schedule:

Reading Test Directions	8:50 - 8:55
Reading Test 55 minutes	8:55 – 9:50
Break 5 minutes	9:50 – 9:55
Writing & Language Test Directions	9:55 – 10:00
Writing & Language Test 30 minutes	10:00 - 10:30
Break 5 minutes	10:30 - 10:35
Math Test 1 Directions	10:35 - 10:40
Math Test 1 No Calculator 20 minutes	10:40 - 11:00
Break 5 minutes	11:00 - 11:05
Math Test 2 Directions	11:05 – 11:10
Math Test 2 Calculator 40 minutes	11:10 – 11:50

There is no eating or drinking, including water, in the testing room. Any snacks must be consumed in the hallway during breaks.

Once testing is complete, students will follow their regular schedule.

Here is some further information: https://s3.amazonaws.com/KA-share/sat/PSAT%20student_guide.pdf

ノンとととととととととととと

If you have any questions, please reach out to Mr. Platt at scott.platt@houstonisd.org

Thank you,

Mr. Platt